Nazorginstructie voor een tatoeage

De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer vijf tot zes weken. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Het is erg belangrijk dat u de eventuele korstjes niet van de tattoo verwijderd. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk.

Wanneer u thuis komt na het laten zetten van uw tatoeage volgt u de volgende nazorginstructies: 

 1. Was de getatoeëerde plek na thuiskomst met lauw water en een milde ongeparfumeerde zeep (bijvoorbeeld unicura, neutral) totdat de tattoo ruw aanvoelt. Gebruik hiervoor GEEN washandje of spons maar alleen uw handen.
 2. Dep de tattoo droog met een tissue, keukenpapiertje of schone handdoek, laat de tattoo hierna een minuut of 10 aan de lucht drogen zonder dat deze in contact komt met bijvoorbeeld textiel.
 3. Smeer de tattoo in met een dun laagje Calendula/Bepanthen en vermijdt contact met vuil en stof.
 4. De eerste dag en nacht adviseren wij de tattoo niet in aanraking te laten komen met stof. Het beste kunt u bij elke gelegenheid dat u de tattoo niet bloot kan laten, deze af dekken met een vers stukje vershoudfolie. De eerste nacht gebruikt u dit ook. Plak zo nodig op de randen wat leukopor om de folie op zijn plaats te houden.

De eerste 10 dagen volgt u de volgende instructie op:

 1. Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen.
 2. Was de getatoeëerde plek twee maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep totdat de wond geheel genezen is.
 3. Dep de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.
 4. Smeer 3-5 maal per dag een dunne laag Calendula/Bepanthen op de tattoo, liever vaak een dun laagje.
 5. Draag geen pleisters of verband over de tatoeage. Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
 6. Draag bij een tatoeage geen strakke of vuile kleding op de wond.

Na de eerste tien dagen kunt u rustig afbouwen naar eenmaal per dag de tatoeage wassen en 2-3 maal daags insmeren.

De eerste vijf tot zes weken is het belangrijk dat u:

 1. Contact vermijd met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater (zowel zout als zoet). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad. 
 2. De getatoeëerde plek niet bloot stelt aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel). Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen. 
 3. Bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op neemt met de huisarts.


Na drie weken nodigen wij al onze klanten uit voor een controle van de tattoo. Mocht bijwerken nodig zijn dan kan hiervoor een afspraak gemaakt worden.